Filmski festival Cinema City

Novi Sad, 25.06.-02.07.2016.
  • 1

Deveto izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala održano je od 25. juna do 2. jula u  kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Pažnju publike su privukla aktuelna domaća debitantska ostvarenja selekcije Nacionalna klasa, u okviru kojih je predstavljeno ukupno jedanaest prvih i drugih filmova domaćih autora. Među njima su željno očekivane novosadske premijere, kojih je prošle godine bilo čak sedam.

Na festivalu smo radili celokupnu tehničku podršku filmskih projekcija.

Filmovi su predstavljeni kroz četiri filmske selekcije festivala. Program Nacionalna klasa doneo je debitantska ostvarenja domaćih autora, značajno svedočanstvo razvoja novog talasa srpske kinematografije, dok su izuzetno pažljivo odabrani arthouse filmovi dunavskog regiona opravdali sve veću popularnost selekcije Fresh Danube Films. Odaziv na konkurs za selekciju Up to 10,000 Bucks, koji predstavlja najbolje niskobudžetne filmove, beleži rekordne rezultate – čak 500 prijavljenih filmskih ostvarenja iz celog sveta. Samim tim program je bio bogat i zanimljiv. Panoramski prikaz najneobičnijih filmskih hitova iz celog sveta, koje je publika prestižnih svetskih festivala dočekala sa dobrom kritikom, bio je prikazan u programu 360° – jednoj od najpopularnijih selekcija Cinema City festivala.

Prateći program obuhvatio je performanse, izložbe, light grafite i žurke. Cinema City Paralele ove godine predstavile su projekat “Razlike”, autentični umetnički izraz studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, izložbu “Total Recover” u okviru multimedijalnog festivala RE/8* Design Park, kao i performans Graffiti Light u skejt parku Limanskog parka. Publika je imala priliku da prisustvuje nastupima bendova JINX i Rambo Amadeus, kao i brojnim drugim DJ muzičkim nastupima, među kojima su i Bebi Dol i Uroš Đurić.

 

 

  • 1
Detaljnije o projektu

Cinema City festival svake godine obogaćuje program za posetioce i ljubitelje sedme umetnosti. Ove godine publika je imala priliku da pogleda preko 60 filmskih ostvarenja u okviru pet raznovrsnih selekcija, a pratećim programom dodatno je upotpunjen sadržaj.

  • Cinema
  • Festival
  • Film