Otvaranje obnovljene Galerije Matice Srpske

Novi Sad, 01.06.2017.
  • 1

Povodom obeležavanja 170 godina postojanja, Galerija Matice Srpske je nakon renoviranja ponovo otvorena. Obnavljanje je trajalo šest meseci, a noviteti u zgradi i oko nje otvoreni su za publiku. Svečanost je počela u 20 časova i 21 minut, zbog 2021. godine kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Izložbene sale i saloni Galerije Matice Srpske dobila su imena dvojice rodonačelnika, Save Tekelije i Teodora Pavlovića, ali i prvog upravnika Galerije Milivoja Nikolajevića, čije su zasluge za formiranje najveće zbirke srpske umjetnosti 18. i 19. veka neprocenjive. Veliki salon dobio je ime po Leposavi Šelmić.

Na obnovljenoj fasadi zgrade prikazana je vizuelna projekcija koja je rad autora Srđana Radakovića. Svetlosna projekcija akcentuje dvadesete i tridesete godine dvadesetog veka i pravi sponu koja povezuje filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice Srpske. Nastala je kao kombinacija dela koja se čuvaju u zgradi i umetničkih tokova prošlog veka. Svetlosne akrobacije pratili su svojim muzičkim kompozicijama studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Pored svetlosne projekcije ispred obnovljene Galerije Matice srpske postavljene su dve novoizlivene skulpture. Ovaj izlazak skulptura iz prostorija Galerije prvi je korak ka stvaranju Parka skulptura, koji bi u okviru Evropske prestonice kulture trebao da nastane do 2021. godine.

 

  • 1
Detaljnije o projektu

Svetlosna projekcija objedinjuje kadrove iz filmova "Međučin", "Anemični bioskop" i "Ritam 21" u kojima se pojavljuju umetnici poput Marsela Dišana, Fransis Pikabia i Man Rej, a koji su povezani sa najreprezentativnijim delima Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, koji se čuvaju u Galeriji Matice Srpske.

  • Fine Arts
  • Light show
  • Opening
  • Projection Mapping